Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980
Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980

Abstract Sculpture ‘Kloving’ by Bart Kelholt, The Netherlands 1980

Strong and heavy raw metal sculpture by Bart Kelholt (Amsterdam 1946), The Netherlands 1980. Kelholt studied at the Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam between 1970-1976. Very minimal yet high refined appearance showing a great artistic eye. Interesting play of lines and geometric shapes and textures. The sculpture earns his name 'Kloving' (gorge / cleave) to the the split in the middle, very intriguing how the thick strong steel is cleaved into two parts and bends open to the top slightly. The sculpture shows a beautiful raw structured surface. Marked at the bottom, provenance: Dutch National collection. In excellent original condition.

Bart Kelholt (Amsterdam, 1946). 1970-1976 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam.

De bronzen beelden van Bart Kelholt tonen dat monumentaliteit niet afhankelijk is van schaal.
De sculpturen zijn op zich zelfstaande massieve vormen met steeds verschillende binnenruimtes. In het ogenschijnlijk gesloten blok brons speelt zich een geheimzinnig en mysterieus leven af van intrigerende composities met fascinerende wanden en ruimtes.

De monochrome, bijna archaïsch aandoende bronsplastieken worden gekenmerkt door een keur aan uitgekiende geometrische vormen, die gestapeld of geschakeld nooit kil of meetkundig willen zijn, maar getuigen van een enorme aandacht en liefde voor materiaal en vorm. Kelholt toont zich een meester van het kleine maar grootse gebaar.

DIMENSIONS: W 17 x D 13 x H 43
PRICE: € 2800